VM 2022-holdanalyse: England

0

England

England spiller i gruppe B til VM 2022. Læs en analyse af Englands trup, landstræner og diverse fakta om det engelske landshold her.

Fakta

Fulde navn: England
Hovedstad: London
National-stadion: Wembley Stadium (90.000 tilskuere)
Antal indbyggere: 56 millioner
Øgenavn til landsholdet: The Three Lions (De tre løver)
Placering på verdensranglisten: 5 (oktober 2022)
Flest landskampe: Peter Shilton (125 kampe)
Flest mål: Wayne Rooney (53 mål)
Største sejr: Irland - England: 0-13 (31. juli, 1882)
Største nederlag: Ungarn - England: 7-1 (23. maj, 1954)

Englands største resultater

EM:
Nummer 2 i 2020 (2021)

VM:
Vinder i 1966

VM-historik:

1950: Gruppespil
1954: Kvartfinale
1958: Gruppespil
1962: Kvartfinale
1966: Vinder
1970: Kvartfinale
1982: Gruppespil
1986: Kvartfinale
1990: Fjerdeplads
1998: 1/8-finale
2002: Kvartfinale
2006: Kvartfinale
2010: 1/8-finale
2014: Gruppespil
2018: Fjerdeplads

Englands VM-erfaring

England har ikke lige så mange VM-slutrunder på CV’et som flere andre fodboldstormagter. Det skyldes i høj grad, at englænderne i starten af VM’s begyndelse ikke fandt turneringen interessant og derfor ikke ønskede at deltage.

Således var det først i 1950, at England var med til VM - hvor de imidlertid hurtigt blev slået ud. Det samme skete i de kommende tre slutrunder, hvor kvartfinalen var det længste, de nåede.

Til gengæld gik The Three Lions hele vejen i 1966, da slutrunden blev afviklet på hjemmebane. Efter forlænget spilletid vandt englænderne 4-2 over Vesttyskland i finalen.

Resultatet betød, at England nu regnede med, at de skulle sidde på fodboldherredømmet fremadrettet. Men på landsholdsplads er det ingen måde sket.

Faktisk er to semifinaler - og nederlag i både denne og den efterfølgende bronzekamp - det bedste, som det engelske landshold har opnået.

I EM-sammenhæng var englænderne tæt på at nå helt til tops ved sidste års slutrunde, men i finalen tabte Gareth Southgates tropper til Italien efter straffesparkskonkurrence.

Englands vej til VM 2022

I en seksholdsgruppe, hvor de øvrige nationer var Polen, Ungarn, Albanien samt de to miniputnationer Andorra og San Marino, lignede England på forhånd en sikker gruppevinder - hvad de også blev.

Efter fem sejre i de første fem kampe smed englænderne først point i runde seks, da de dybt inde i overtiden indkasserede en udligning i udekampen mod Polen.

Det gjorde dog ikke det store, da de allerede på dette tidspunkt var fem point foran polakkerne, som var den eneste reelle trussel til gruppens førsteplads.

Et enkelt pointtab mere - uafgjort hjemme mod Ungarn - betød derfor heller ikke det store, da de øvrige kampe blev vundet, og derfor endte England som en sikker nummer et i kvalifikationsgruppe I, hvor Polen på andenpladsen endte seks point efter englænderne.

Englands landstræner: Gareth Southgate

Gareth Southgate

Foto: Shutterstock

Navn: Gareth Southgate
Født: 3. september 1970
Nationalitet: England
Landstræner siden: 2016
Træner-karriere: Middlesbrough, England U21, Englands A-landshold.

Portræt:

Den tidligere engelske landsholdsspiller Gareth Southgate har siden 2016 haft ansvaret for Englands A-landshold.

Inden da har han kun haft to trænerjobs. Helt tilbage i 2006 blev han manager for Middlesbrough, hvor han skulle afløse Steve McClaren, der var blevet engelsk landstræner.

Southgate sad i managerstolen i Middlesbrough, indtil han blev fyret i oktober 2009. Efter fyringen holdt den tidligere forsvarsspiller en lang trænerpause.

Først næsten fire år senere, i august 2013, var Southgate tilbage på trænerbænken, da han blev ansat som engelsk U21-landstræner.

Egentlig var planen ikke, at Southgate skulle overtage Englands A-landshold, men da den daværende engelske landstræner Sam Allardyce havde rodet sig ud i stor skandale og måtte afskediges, blev Southgate ansat som midlertidig engelsk landstræner.

Efter omkring to måneder med blandede resultater blev Southgate ansat som permanent landstræner for England, hvilket han altså har været siden.

Præstationerne i de to store slutrunder, hvor han har haft ansvaret for England, har været positive. Godt nok har spillet ikke altid været prangende, men en fjerdeplads ved VM i 2018 og en sølvmedalje ved EM i fjor er bedre resultater end mange af Southgates forgængere har præsteret.

Analyse af Englands VM 2022-trup

Målmænd:

På trods af flere præstationer af blandet kvalitet holder Gareth Southgate stædigt fast i Jordan Pickford som Englands førstemålmand. Det vil han også være til VM, men der er ingen tvivl om, at målmandsposten er det engelske landsholds svageste punkt.

Hvis Pickford skulle blive forhindret i at spille, vil blandt andre Arsenals 24-årige Aaron Ramsdale stå klar til at tage over.

Forsvaret:

Harry Maguire har længe været fast mand i det centrale forsvar. Flere dårlige præstationer for både klub- og landshold har dog skabt tvivl om hans rolle på holdet.

Manchester Citys John Stones vil helt sikkert spille, mens Luke Shaw og Kyle Walker formentlig kommer til at starte på de to backs.

Midtbanen:

På den engelske midtbane er der masser af valgmuligheder - og især unge spillere presser på for en plads i startopstillingen.

Jude Bellingham fra Dortmund bliver svær at komme udenom på den centrale midtbane, hvilket Manchester Citys Phil Foden ligeledes vil være længere fremme på midtbanen.

Den mere rutinerede Declan Ride er sikker starter som balancespiller, og ellers kan blandt andre Jordan Henderson, Jack Grealish og Mason Mount håbe på spilletid.

Angrebet:

De engelske mål skal i høj grad - ligesom ved de seneste slutrunder - komme fra Harry Kane, der i de seneste mange år har været Englands farligste offensive våben.

Kane vil få hjælp af Raheem Sterling, Bukayo Saka og førnævnte Foden, når der skal kreeres chancer og scores mål.

Hold øje med: Phil Foden

Phil Foden

Foto: Shutterstock

Når de store kampe skal afgøres, har England igennem en årrække været vant til at sætte sin lid til Harry Kane.

Men i de kommende år kan dette måske ændre sig. Og det handler ikke om, at 29-årige Kane er ved at være i karrierens efterår. Nej, det handler mere om en ung fremadstormende spiller, der kan komme til at dominere verdenstoppen i de kommende mange år.

Navnet er Phil Foden, og den 22-årige Manchester City-profil har længe været udråbt som et af fodboldverdenens allerstørste talenter.

I det sidste års tid har Foden taget store skridt i sin udvikling, og derfor er det også svært at forestille sig, at den offensive kreatør ikke vil være at finde i Gareth Southgates foretrukne startopstilling til VM.

Fodens store styrker af den vidunderlige teknik og det fantastisk blik for spillet, han besidder. Derudover er han en dygtig dribler og god til at skabe chancer for sine holdkammerater. En ekstra bonus er, at han også er målfarlig.

Ved sidste års EM-slutrunde var Foden ikke fast starter, og han fik aldrig sat sit aftryk på et engelsk hold med en meget forsigtig tilgang til spillet.

Hvis Southgate tør at lade de offensive profiler få friere tøjler til VM, er det bestemt ikke utænkeligt, at slutrunden i Qatar vil give Foden at stort gennembrud i den hvide landsholdstrøje.

Skriv en kommentar