VM-holdanalyse 2010: Algeriet

2

Algeriet er placeret i VM-gruppe C, hvor de skal møde USA, England og Slovenien. VM-guide.dk bringer her en analyse af Algeriets landshold.

Fakta:

Fulde navn: Algeriet
Hovedstad: Algier
National-stadion: Stade 5 Juillet 1962, også kendt som El Djezair Stadion (Kapacitet: 66.000 )
Landets areal: 2.381.740 km2, svarende til cirka 50 gange Danmarks størrelse
Antal indbyggere: 35,4 mio. (2009), hvor 99 % af befolkningen er sunni-muslimer
Forbundets navn: Algeriets Football Association
Øgenavn til landsholdet: Les Fennecs (The Desert Foxes)
Placering på verdensranglisten: Nr. 31 (Marts)
Flest landskampe: Mahieddine Meftah, 107 kampe
Flest mål: Abdelhafid Tasfaout, 35 scoringer
Største sejr: Algeriet – South Yemen – 15-1 (Libyen, 17. august 1973)
Største nederlag: Østtyskland – Algeriet – 5-0 (Cottbus, 21. april 1976)

De største resultater:

1980’erne med "finalen" i 1990 må til dags dato være de absolutte bedste år for Algeriets landshold. Med deltagelse ved første VM-slutrunde i 1982 og endnu en deltagelse i 1986 var holdet inde i en rigtig god periode, hvor de fornuftige resultater som kulminerede ved African Nations Cup i 1990, hvor det blev til holdets eneste pokal til dato. Derefter har der været lavvande, men nu er holdet igen ved a have en stærk grundstamme, hvilke er en stærk medvirkende årsag til, at holdet nu er at finde ved deres tredje VM-slutrunde. Algeriets tidligere resultater kan skitseres som følgende:

African Nations Cup

Algeriets første deltagelse ved African Nations Cup var i 1968, hvor det allerede blev exit i første runde. Holdet havde ikke kvaliteten til mere og efterfølgende var der fortsat mange magre år, da holdet ikke kvalificerede sig de efterfølgende fem gange. Først i 1980 oplevede man igen Algeriet ved denne turnering og nu var det til gengæld med et hold med masser af kvaliteter, som i de følgende år skulle præge turneringen. Således blev det til en fjerdeplads, to tredjepladser og en andenplads i de følgende fem turneringer. Dermed var det mange gange lige ved og næste for dem, men i 1990 skulle de endelig få den længe ønskede succes, da de gik hele vejen, og så endda på hjemmebane. Finalesejren blev en kendsgerning, da Nigeria blev slået 1-0 i finalen på mål af Chérif Oudjani.

Sejren var dog også en afslutning på en fantastisk periode for holdet, da Algeriet i 90’erne og 00’erne aldrig har opnået samme resultater, da højeste placeringer har været et par kvartfinalepladser. Her i 2010 lykkes det dog at komme tilbage til toppen, da det blev til en fjerdeplads. I kampen om tredjepladsen blev det til et 0-1 nederlag mod Nigeria.

VM-erfaring:

Sydafrika vil markere Algeriets tredje møde med et FIFA World Cup-arrangement, og de vil søge videre avancement fra gruppespillet for første gang i deres historie. I 1982 var de ellers tæt på at overraske alt og alle. I deres første kamp udrettede de et sandt mirakel, da de besejrede de forsvarende Europamestre fra Vesttyskland med 2-1 og efterfølgende Chile med 3-2.

I den sidste gruppekamp måtte de dog se sejret med 2-0 til Østrig. Det betød, at Vesttyskland, Østrig og Algeriet alle sluttede med samme pointmængde, men Algeriet havde den ringeste målscore og måtte således meget skuffede forlade turneringen, til trods for en flot indsats.

Fire år efter deres debut, med flere gengangere fra sidste slutrunde, skulle Algeriet forsøge at tage skridtet videre, men denne gang var der ikke den store succes for holdet. Bedste resultat blev en pointdeling i 1-1 kampen med Nordirland, mens de måtte se sig slået af stornationerne Brasilien (0-1) og Spanien (0-3).

Vejen til VM-slutrunden:

I oktober 2008 vendte Algeriet tilbage til top 20 (ELO-ranking), da de sluttede første i deres gruppe foran Senegal, Gambia og Liberia, og for anden runde på den kombinerede 2010 World Cup og 2010 African Nations Cup kvalifikationer. I den tredje og sidste runde af kvalifikationskampene fik Algeriet følgeskab af Zambia, Rwanda, Og Egypten.

I juli 2009 foretog Algeriet deres tilbagevenden blandt verdens top halvtreds efter en 3-1 sejr mod de dobbelte afrikanske mestre Egypten og en 2-0 udesejr mod Zambia. Deraf efterfulgte en 1-0 sejr hjemme over Zambia og en 3-1 sejr mod Rwanda. Dermed var det en kendsgerning, at Algeriet kunne sikre sig kvalifikation til World Cup i det afgørende opgør med Egypten, endda ved at tabe med max. et mål. Forud for kampen var der dog masser af spændinger mellem de to nationer.

Den algeriske teambus blev angrebet af voldelige hooligans, hvilke forårsagede flere sårede spillere. Dernæst opstod der et diplomatisk skænderi mellem de to lande, hvilket resulterede i Algeriet stoppede for gaseksport til Egypten. Kampen blev afviklet til trods for problemerne, og resultatet gav blot endnu flere udfordringer, da Egypten vandt 2-0. Således sluttede holdene på en fælles førsteplads og skulle dermed ud i en afgørende kamp, en kamp som faldt ud til Algeriets fordel, da de sejrede 1-0.

Landstræneren:

Fulde navn: Rabah Saâdane
Født: 3. maj 1946
Nationalitet: Algeriet (Batna)
Landstræner siden: 1981 - første gang. I 2007 startede han for femte gang i erhvervet
Træner-karriere: 1981–1982 Algeriet, 1985–1986 Algeriet, 1989 Raja Casablanca, 1999 Algeriet, 2003–2004 Algeriet, 2004 Yemen, 2007 ES Sétif

Portræt:

Efter en beskeden spillerkarriere i sit hjemland og kort i Frankrig hos Rennes, men Saâdane forsøgte sig hurtigt på coaching-feltet. Kort til efter fandt han beskæftigelse med det nationale forbund, først at tage ansvar for forskellige ungdomshold. I 1982 blev han en del af trænerstaben i Algeriet, hvor han også var med holdet til VM i 1982 i Spanien.

Fire år senere overtog han tøjlerne på den nationale side, men betalte prisen for dårlige resultater på globalt udstillingsvindue. Han tiltrådte stillingen igen for en kort stund i 1999, derefter fra 2003 til 2004 og begyndte sin nuværende ’tjeneste’ i 2007. I klubkarrieren har højdepunktet som træner indtruffet ved to lejligheder. Først i 1989 da han løftede CAF Champions League med Raja Casablanca samt Den Arabiske Champions League-titel med ES Sétif i 2007.

Analyse af truppen:

Algeriets trup vil bestå af en sammenblanding af spillere fra den hjemlige liga samt europæiske ligaer, hvoraf engelske, tyske, italienske og franske klubber udgør størstedelen.

Målmænd:

Lounès Gaouaoui, der til dagligt spiller for klubben i hjemlandet, som hedder ASO Chlef, er førstevalget på målmandsposten, og han stod i otte kampe i 2009. I 2010 har den noget yngre Fawzi Chaouchi også fået mulighed for at vise sit værd. Han har stået fem kampe i dette år, og derfor må han betragtes som andetvalget for landsholdet. Tredjevalget ventes at blive Mohamed Ousserir, der står for klubben CR Belouizdad, når han ikke er inde omkring landsholdet.

Forsvaret:

Algeriets forsvar består af tre spillere, der spiller for store klubber i Europa. Nadir Belhadj er på kontrakt i Premier League-klubben Portsmouth, mens kollegaerne Madjid Bougherra og Antar Yahia repræsenterer henholdsvis skotske Glasgow Rangers og tyske VfL Bochum. Den sidste spiller i den formodentlige forsvarskæden er Rafik Halliche, som spiller for portugisiske Nacional.

Midtbanen:

Midtbaneprofilen Karim Matmour er selvskrevet til landsholdet, da han er et af holdets største stjerner, hvor han både står fra en række assists og også har formået at nette. Han er på kontrakt i Borussia Mönchengladbach. Udover ham finder man Yazid Mansouri, Mourad Meghni samt Karim Ziani.

Angrebet:

Algeriets angrebsduo bestå af A.C. Sienas Abdelkader Ghezzal samt Rafik Saïfi fra Al-Khor. De har spillet størstedelen af kampene i 2009 og 2010, mens det samlet set er blevet til fem scoringer af de to spillere i 2009. Rafik Djebbour fra græske AEK Athínas og Hull Citys Kamel Ghilas har dog også markeret sig med en del kampe og tre mål i 2009.

Styrker og svagheder:

Antar Yahia er en af stamspillerne i defensiven, mens den største styrke på holdet formentlig er at finde på midtbanen. Med kaptajnen Yazid Mansouri som spilfordeler og de to offensive, stærke og kreative spillere Karim Ziani og Mourad Meghni, giver de Algeriet en central kæde, som selv de stærkeste nationer kan få problemer med. Fjerdemanden på midtbanen er som regel Karim Matmour, der huserer på højrefløjen.

Men ellers er deres force sammenholdet og fighterviljen. Af svagheder må det nævnes, at de ikke har de helt store profiler, der kan afgørende tingene på egen hånd og spørgsmålet er også, hvorledes de vil agere, i tilfælde af 0-1 og 0-2.

Den forventede ideelle opstilling:

Lounès Gaouaoui

Madjid Bougherra - Antar Yahia - Rafik Halliche - Nadir Belhadj

Karim Matmour - Karim Ziani - Mourad Meghni - Yazid Mansouri

Rafik Saïfi - Abdelkader Ghezzal

Den fulde trup:

Truppen udtages senest 10. juni. VM-guide.dk bringer den så snart, at den er blevet offentliggjort.

Skrevet af Morten Jensen

2 kommentarer

  1. Lounes gaouaoui har brækket kravebenet og spiller derfor ikke som målmand, Chaouchi er den nye første målmand.. og mourad meghni skal opereres i benet så han spiller heller ikke, desuden er der kommet 8 nye spillere til måske sku i opdatere denne artikel ???

  2. Redaktionen den

    Rachid > Holdanalyserne er skrevet for nogle måneder siden. Vi ændrer ikke i dem. Men inden længe kan du se samtlige, bekræftede VM-trupper, som altså er dugfriske.

Skriv en kommentar