Danmark er kvalificeret til en VM-slutrunde for første gang siden 2010. Læs landets VM-historie og bliv klogere på landstræneren og truppen til VM 2018 her.
LÆS OGSÅ: Danmark: Truppen til VM 2018
LÆS OGSÅ: Analyse: Gruppe C - Danmarks gruppe
Fakta:
Fulde navn: Danmark
Hovedstad: København
National-stadion: Telia Parken (38.065 tilskuere)
Antal indbyggere: 5.748.769
Øgenavn til landsholdet: Danish Dynamite og De Rød-Hvide
Placering på verdensranglisten: 12 (november 2017)
Flest landskampe: Peter Schmeichel (129 kampe)
Flest mål: Poul Tist Nielsen og Jon Dahl Tomasson (52 mål)
Største sejr: Danmark-Frankrig: 17-1 (22. oktober, 1908)
Største nederlag: Tyskland-Danmark: 8-0 (16. maj, 1937)
Danmarks største resultater:
Confederations Cup:
Vinder i 1995
EM:
Vinder i 1992
VM:
1986: 1/8-finale
1998: Kvartfinale
2002: 1/8-finale
2010: Gruppespil
Danmarks VM-erfaring:
Kun fire gange har det danske fodboldlandshold været med til VM i fodbold. Første gang var i 1986, hvor ”Dynamit-drengene” imponerede alt og alle i gruppespillet med tre sejre i lige så mange kampe.
Endestationen blev imidlertid ottendedelsfinalen, hvor Spanien smadrede de rød-hvide med hele 5-1. 12 år senere var Danmark igen VM-klar, og med profiler som Peter Schmeichel, Brian og Michael Laudrup nåede danskerne et skridt længere.
En kvartfinale mod Brasilien blev for meget for Danmark, som havde haft en blandet slutrunde. I gruppespillet var spillet ikke imponerende, hvilket det til gengæld blev i ottendedelsfinalen, hvor Nigeria blev nedlagt med 4-1.
Da VM fire år senere skulle afholdes i Japan og Sydkorea, var Danmark igen blandt de 32 deltagere. Og under Morten Olsens ledelse gjorde danskerne en god figur.
De vandt gruppe A foran Senegal, Uruguay og Frankrig, men så stoppede festen også. I ottendedelsfinalen var England for stærke og vandt 3-0 uden de store problemer.
Efter at have misset VM 2006 var Danmark igen VM-klar i 2010, hvor slutrunden blev afholdt i Sydafrika. Danmark måtte dog for første gang ved et VM forlade slutrunden efter gruppespillet.
Godt nok blev Cameroun besejret, men det hjalp ikke meget, da det blev det nederlag mod både Holland og Japan.
Danmarks vej til VM-slutrunden:
Danmarks vej til VM i Rusland har været rigtig kringlet. Godt nok startede danskerne med at vinde hjemme over Armenien, men herefter kom der modvind.
Nederlag til Polen ude og Montenegro hjemme fik mange til at afskrive de danske VM-chancer. Og det kunne et par sejre mod Kasakhstan ikke rette op på. Da Danmark samtidig spillede 0-0 ude mod Rumænien, så det for alvor rigtig vanskeligt ud.
Den danske landstræner Åge Hareide udtalte før de sidste fire kvalkampe, at det formentlig krævede mindst ti point for at komme i to playoff-kampe via andenpladsen i gruppe E.
Og det lykkedes for Hareide og de danske spillere. Sejre over Polen, Armenien og Montenegro og uafgjort mod Rumænien var nok til at skaffe to knald og fald-kampe mod Irland.
Efter en tam og målløs affære i Telia Parken tydede meget på drama i Dublin tre dage senere. Men sådan gik det ikke. Langt fra.
Irerne kom hurtigt på 1-0, men det ville Christian Eriksen ikke finde sig i. Den danske offensivprofil smadrede således tre bolde i netmaskerne. Det skete, efter at irerne havde lavet selvmål, hvilket bragte scoren op på 4-1.
VM-billetten var dermed sikret, men som prikken over i’et fik Nicklas Bendtner lov til at cementere VM-pladsen med en straffesparksscoring i overtiden til 5-1, som blev kampens resultat.
Danmarks landstræner - Åge Hareide:
Navn: Åge Hareide
Født: 23. september 1953
Nationalitet: Norge
Landstræner siden: 2016
Træner-karriere: Molde, Helsingborgs, Brøndby, Rosenborg, Norge, Örgryte, Viking, Malmø og Danmark
Portræt:
64-årige Åge Hareide har en lang trænerkarriere bag sig. I 1985 debuterede han som spillende træner for norske Molde, som var den klub, han havde tilbragt længest tid i som fodboldspiller.
Hareide var i Molde i to omgange, inden turen i 1998 gik til svenske Helsingborgs. Efterfølgende blev han ansat af Brøndby i 2000. I Brøndby valgte han at trække sig i foråret 2002. Brøndby havde overvintret som suveræn etter i ligaen, men efter et hav af dårlige resultater var de blå-gule ved at smide mesterskabet, og Hareide følte ikke, han havde mere at bidrage med.
I 2003 havde Hareide en kort tjans som træner for Rosenborg, inden han senere på året blev udnævnt som landstræner for Norge. Han var landstræner for Norge indtil 2008, men det lykkedes ikke for Hareide at kvalificere dem til en stor slutrunde. Han valgte selv at stoppe som træner for landsholdet.
Efter trænerjobs i Örgryte og Viking blev Hareide i 2014 ansat som træner for den svenske storklub Malmø, hvor han skabte fornemme resultater.
I 2016 blev han udpeget som Morten Olsens afløser som dansk landstræner. Danmark havde misset EM 2016, og det skulle der rettes op på.
Første mål for Hareide var at få Danmark til VM 2018, hvilket lykkedes efter en – som tidligere nævnt – skidt start på kvalifikationen.
Analyse af Danmarks VM 2018-trup:
Efter den dårlige start på VM-kvalifikationen fik Åge Hareide til slut fundet en opstilling, der fungerede for danskerne.
3-5-2 var ikke nogen succes, hvorfor den norske træner undervejs skiftede til 4-3-3, som straks gav gode resultater på banen.
Der virker til at være en fin balance på landsholdet, og hvad der er lige så vigtigt, er, at spillerne har det rigtig godt sammen udenfor banen, hvilket kan blive en stor fordel under en slutrunde.
Målmænd:
Kasper Schmeichel er suverænt førsteplads i målet på det danske landshold. Bag ham finder vi Frederik Rønnov, som undervejs i VM-kvalifikationen, da Schmeichel var skadet, viste sig som en yderst kompetent afløser.
Forsvaret:
I det danske firemandsforsvar forventes det, at Simon Kjær og Andreas Bjelland kommer til at spille i det danske midterforsvar.
Det efterlader Chelseas Andreas Christensen som bænkevarmer, hvilket kan virke underligt, når man tænker på, at ”AC” til dagligt spiller i en Premier Leagues storklubber, mens Bjelland til dagligt frister en tilværelse i Championship.
Det har dog vist sig, at konstellationen med Kjær og Bjelland har fungeret rigtig godt, hvorfor der formentlig ikke bliver ændret på det til VM.
På de to backs ligner Riza Durmisi og Henrik Dalsgaard i henholdsvis venstre og højre side startere. Jens Stryger Larsen og Peter Ankersen er dog kompetente afløsere, der sagtens vil kunne glide ind i start-11’eren.
Midtbanen:
Den centrale del af den danske midtbane består af William Kvist og Thomas Delaney, som skal sørge for at skabe balance.
Længere fremme skal Danmarks altoverskyggende stjerne, Christian Eriksen, forsøge at kreere målchancer, samtidig med at han selv skal være garant for mål.
Angrebet:
På den ene af de to kantpositioner (venstre) ligner Celta Vigos Pione Sisto en sikker starter. Han mangler stadig at få slutproduktet på sine aktioner på landsholdet, men han er en evig trussel med sine skarpe driblinger.
På den modsatte kant har der været eksperimenteret meget i løbet af kvalifikationen. Andreas Cornelius har været benyttet der, selvom han som udgangspunkt er boksangriber.
Yussuf Poulsen, der flere gange har været at finde i den danske startopstilling i kvalifikationen, er ikke noget dårligt bud på en starter, ligesom Nicolai Jørgensen også kan indtage positionen.
Helt fremme som spydspids kommer valget formentlig til at stå mellem Nicklas Bendtner og de to kant-aktuelle spillere Cornelius og Jørgensen.
Hold øje med: Christian Eriksen
Tottenham Hotspurs Christian Eriksen fik sin debut på A-landsholdet i venskabskampen mod Østrig på udebane den 3. marts 2010. Den første betydningsfulde kamp for Danmark spillede han den 14. juni 2010, da danskerne tabte 2-0 til Holland ved VM 2010 i gruppe E.
Eriksen leverede en helt suveræn VM-kvalifikation for Danmark, som han afsluttede med manér, da han i Dublin i den afgørende playoff-kamp mod Irland leverede tre eminente mål.
Eriksen endte med at score hele 11 mål i 12 kvalkampe, hvilket gjorde ham til suveræn dansk topscorer i VM-kvalifikationen.
Skal Danmark have succes i Rusland, afhænger meget af den skudstærke kreatør, som under Åge Hareides ledelse for alvor er blomstret op på det danske landshold.
Læs alle holdanalyser i gruppe C: Frankrig | Danmark | Australien | Peru