Marokko spiller i gruppe B sammen med Spanien, Portugal samt Iran. Læs mere om Marokkos fodboldhistorie, landstræner og VM 2018-trup her.
Fakta:
Fulde navn: Marokko
Hovedstad: Rabat
National-stadion: Stade de Marrakech (45.240 tilskuere) og Stade Adrar (45.480 tilskuere)
Antal indbyggere: 33.848.242
Øgenavn til landsholdet: Atlas Lions (Atlas løverne)
Placering på verdensranglisten: 42 (marts 2018)
Flest landskampe: Abdelmajid Dolmy (142 kampe)
Flest mål: Ahmed Faras (42 mål)
Største sejr: Marokko – Saudi-Arabien: 13-1 (6. september 1961)
Største nederlag: Ungarn – Marokko: 6-0 (11. oktober 1964)
Marokkos største resultater:
Africa Cup of Nations:
Vinder i 1976
VM:
1/8-finale i 1986
VM-historik:
1970: Gruppespil
1986: 1/8-finale
1994: Gruppespil
1998: Gruppespil
Marokkos VM-erfaring:
Når VM 2018 skydes i gang, er det femte gange, at Marokko er VM-klar. Deres bedste resultat var i 1986, hvor nordafrikanerne nåede ottendedelsfinalen.
De tre øvrige gange er endestationen blev gruppespillet. Med andre ord er det altså ikke en nation med de store VM-meritter, der skal forsøge at få succes i Rusland til sommer.
Marokkanerne deltog senest ved VM i Frankrig i 1998, hvorfor det altså er hele 20 år siden, at de var med i det fornemme selskab sidst.
Marokkos vej til VM 2018:
Marokkos første step mod VM 2018 var to knald og fald-kampe mod Ækvatorialguinea, hvor marokkanerne vandt samlet med 2-1.
Derefter gjaldt det den afgørende kvalifikationsrunde, hvor Marokko blev placeret i gruppe C med Elfenbenskysten, Gabon og Mali. Kun gruppevinderen ville avancere til VM 2018.
Det stod hurtigt klart, at det marokkanske mandskab skulle kæmpe med Elfenbenskysten, der havde været VM-klar både i 2006, 2010 og 2014, om den slutrundegivende førsteplads.
Før sidste spillerunde var Marokko at finde på førstepladsen med ni point, mens ivorianerne stod noteret for otte styks. De to nationer skulle mødes i sidste kamp – med Elfenbenskysten som hjemmehold.
Et point ville altså være nok for marokkanerne, men det ville de ikke stille sig tilfreds med. Således vandt Marokko den vanskelige udekamp med 2-0 efter to scoringer i løbet af kampens første halve time.
Dermed var Marokko klar til VM i Rusland – og det mest imponerende ved kvalifikationen var, at de marokkanske drenge ikke lukkede et eneste mål ind i de seks kampe i den afgørende kvalifikationsrunde.
Marokkos landstræner – Hervé Renard:
Navn: Hervé Renard
Født: 30. september 1968
Nationalitet: Frankrig
Landstræner siden: 2016
Trænerkarriere: SC Draguignan, Cambridge United, Song Da Nam Dinh, AS Cherbourg, Zambia, Angola, USM Alger, Zambia, Sochaux, Elfenbenskysten, Lille, Marokko.
Analyse af Marokkos VM 2018-trup:
Kvalifikationen viste med al tydelighed, at Marokko er stærkest i defensiven, hvor de som tidligere nævnt ikke lukkede et eneste mål ind i de seks afgørende kvalifikationskampe.
Dog formåede marokkanerne også at score 11 mål i de seks kampe, hvorfor det nordafrikanske mandskab ligeledes rummer kvalitet på den sidste tredjedel af banen.
Målmænd:
Førstevalget i det marokkanske mål er Munir. Han frister til dagligt en tilværelse som reservekeeper i Segunda-klubben Numancia, og udover kvalifikationskampene for Marokko har han det sidste års tid kun fået spilletid i en række Copa del Rey-kampe.
Forsvaret:
Forsvaret er uden tvivl Marokkos stærkeste kæde. Her finder vi bl.a. Juventus-stopperen Mehdi Benatia, der både er styrmand, profil og anfører.
Til at assistere ham råder marokkanerne over to dygtige backs. I højre side huserer den tidligere Monaco-spiller Nabil Dirar, som sidste sommer skiftede til tyrkiske Fenerbahce.
I modsatte side spiller det kun 19-årige Real Madrid-talent Achraf Hakimi, der i denne sæson har fået debut for kongeklubbens førstehold.
Midtbanen:
Marokkos mest iøjnefaldende profil på midtbanen er Ajax’ profil Hakim Ziyech, der skal være kreatøren i det offensive spil. Derudover skal man også holde øje med teknisk dygtige Younes Belhanda, som i øjeblikket tørner ud for Galatasaray.
Angrebet:
I angrebet skal Marokko sætte sin lid til rutinerede Khalid Boutaib, som bl.a. viste sin målfarlighed i kvalifikationen med et hattrick i hjemmekampen mod Gabon.
Hold øje med: Mehdi Benatia
Mehdi Benatia er en rigtig dygtig midtstopper. Det kan de færreste være i tvivl om.
Juventus-spilleren er den store stjerne på Marokkos landshold, og uden ham ville de formentlig ikke have holdt nullet i samtlige seks kvalifikationskampe i den afgørende runde.
Tidligere i karrieren har Benatia optrådt med stor succes for Udinese og Roma, mens det kneb noget mere med spilletiden, da han i sommeren 2014 skiftede til den tyske storklub Bayern München.
Selvom han har rundet de 30 år, er der formentlig stadig flere gode år tilbage i Benatia. Til gengæld er det langt fra sikkert, at den rutinerede forsvarsspiller kommer til at spille ved en VM-slutrunde igen.
Derfor vil han uden tvivl gøre alt, hvad han kan for, at det marokkanske mandskab fortsætter de gode takter til VM i Rusland – og med defensiven i orden kan Benatia og Marokko måske gøre livet surt for de to stormagter, Spanien og Portugal, som bl.a. venter i gruppe B.