Serbien er placeret i gruppe E sammen med Brasilien, Schweiz og Costa Rica. Læs mere om Serbiens fodboldhistorie, landstræner og VM 2018-trup her.
Fakta:
Fulde navn: Serbien
Hovedstad: Beograd
National-stadion: Rajko Mitic Stadium (55.538 tilskuere)
Antal indbyggere: 7.058.322
Øgenavn til landsholdet: The Eagles (ørnene)
Placering på verdensranglisten: 34 (februar 2018)
Flest landskampe: Dejan Stankovic (103 kampe)
Flest mål: Stjepan Bobek (38 mål)
Største sejr: Jugoslavien – Venezuela: 10-0 (14. juni 1972)
Største nederlag: Tjekkoslovakiet – Jugoslavien: 7-0 (28. august 1920 og 28. oktober 1925) og Uruguay – Jugoslavien: 7-0 (26. maj 1924)
Serbiens største resultater:
OL:
Vinder i 1960 (Jugoslavien)
EM:
Andenplads i 1960 og 1968 (Jugoslavien)
VM:
Tredjeplads i 1930 (Jugoslavien)
VM-historik:
1930: Tredjeplads (Jugoslavien)
1950: Gruppespil (Jugoslavien)
1954: Kvartfinale (Jugoslavien)
1958: Kvartfinale (Jugoslavien)
1962: Fjerdeplads (Jugoslavien)
1974: Anden runde (Jugoslavien)
1982: Gruppespil (Jugoslavien)
1990: Kvartfinale (Jugoslavien)
1998: Ottendedelsfinale (Jugoslavien
2006: Gruppespil (Serbien og Montenegro)
2010: Gruppespil
Serbiens VM-erfaring:
Det serbiske mandskab har én gang tidligere deltaget ved VM i fodbold, hvilket var i 2010. Til gengæld har de været at finde ved verdensmesterskaberne et hav af gange som Jugoslavien (og en enkelt gang som Serbien og Montenegro).
Deres bedste VM-placering var en tredjeplads ved den første VM-slutrunde i 1930, mens de også fik en fornem fjerdeplads ved slutrunden i 1962.
I 2010, hvor Serbien altså for første gang var VM-klar som selvstændig nation, blev det ikke den ventede succes for Balkan-nationen. I en tæt gruppe med Tyskland, Ghana og Australien endte Serbien på sidstepladsen med tre point.
Disse tre point kom spøjst nok i kampen mod de stærke tyskere, mens det til gengæld blev til nederlag mod både Ghana og USA – hvilket er meget kendetegnende for, hvor svingende serberne har præsteret i en årrække.
Serbien vej til VM 2018:
I en rigtig tæt kvalifikationsgruppe lykkedes det fortjent Serbien at slutte som nummer et.
Gruppe D bestod udover serberne af Irland, Wales, Østrig, Georgien og Moldova. De tre førstnævnte nationer havde været med til EM-slutrunden i Frankrig i 2016, så der ventede serberne hård modstand.
Men Serbien viste stor stabilitet og tabte kun én kamp, som var ude mod gruppens store skuffelse fra Østrig. Til gengæld vandt det serbiske mandskab seks ud af de ti kvalifikationskampe, hvilket var ganske imponerende, når man ser på jævnbyrdigheden blandt de fire øverste hold.
Billetten til Rusland blev sikret i sidste runde, da Serbien hjemme i Beograd vandt 1-0 over Georgien på et mål et kvarter før tid af den indskiftede angriber Aleksandar Prijovic.
Serbiens landstræner - Mladen Krstajic:
Navn: Mladen Krstajic
Født: 4. marts 1974
Nationalitet: Serbien
Landstræner siden: 2018
Trænerkarriere: Serbien
Analyse af Serbiens VM 2018-trup:
Serbien råder over en masse dygtige fodboldspillere, som til sommer skal forsøge at sikre den forholdsvis nye nation succes i Rusland.
Det største problem for serberne igennem de seneste år har været, at de ikke har kunnet få de store profiler til at fungere som en enhed på landsholdet. Spillet og resultaterne har simpelthen været for svingende.
I løbet af kvalifikationen til VM 2018 virkede det imidlertid, som om at de mange dygtige spillere begyndte at få det til at fungere langt bedre. Serberne håber naturligvis på, at de gode takter kan tages med til Rusland.
Målmænd:
Det klare førstevalg i det serbiske mål er den rutinerede keeper Vladimir Stojkovic fra Partizan. Den 34-årige sidste skanse har stået stort set hele sin karriere i mindre prominente klubber som bl.a. israelske Maccabi Haifa og Ergotelis fra Grækenland.
Forsvaret:
To af de største stjerner på Serbiens hold finder vi i bagkæden. Der er tale om den tidligere Chelsea-profil Branislav Ivanovic, som både kan benyttes som stopper og højre back, samt Romas hårdtskydende venstre back Aleksandar Kolarov.
Disse to rutinerede herrer skal sammen med den hårdføre midtstopper Nikola Maksimovic, der i øjeblikket er udlejet fra Napoli til Spartak Moskva, forsøge at holde modstanderne fra fadet.
Midtbanen:
På midtbanen finder vi – ligesom i forsvaret – masser af kvalitet. Nemanja Matic er holdets største profil, og det er ham, der skal opretholde balancen.
Derudover er det også værd at holde et vågent øje med den talentfulde Lazio-spiller Sergej Milinkovic-Savic, som var en af de helt store årsager til, at Serbien vandt U20-VM i 2015.
Længere fremme på banen skal Adem Ljajic fra Torino og Dusan Tadic fra Southampton forsøge at kreere chancer og samtidig selv være målfarlige.
Angrebet:
Aleksandar Mitrovic blev udråbt som et kæmpetalent, da han i en ung alder slog igennem hos belgiske Anderlecht. Siden er karrieren gået lidt i stå for den nu 23-årige angriber.
Alligevel er Mitrovic, som er i øjeblikket er udlejet fra Newcastle til Fulham, førstevalget i angrebet hos Serbien – og det vil han formentlig også være til VM.
Hold øje med: Nemanja Matic
Han nærmer sig de 30 år, men Nemanja Matic har med garanti mange gode år i sig endnu.
Den nuværende Manchester United-profil huserer på den centrale del af midtbanen, hvor han agerer oprydder – men samtidig også er en livsfarlig trussel for modstanderne med sit fantastisk spark udefra.
Matic blev som ung hentet til Chelsea, hvor det imidlertid kun blev til to optrædener, inden turen gik videre til Benfica, hvor han for alvor fik gang i karrieren.
Herefter røg den serbiske kriger tilbage til Chelsea, og via opholdet i Portugal havde han fået mere hård på brystet, som gjorde, at han hurtigt blev en profil i Premier League.
På det serbiske landshold er Matic også en vigtig skikkelse, og til sommerens VM-slutrunde skal den 29-årige midtbaneprofil nok engang gå forrest, når han sammen med resten af spillerne fra Balkan-nationen skal forsøge at få succes.