Slovenien ligger i gruppe C, hvor de skal op imod Algeriet, England og USA. VM-guide.dk har udarbejdet en analyse af Serbiens landshold.
Fakta:
Fulde navn: Slovenien
Hovedstad: Ljubljana
National-stadion: Stadion Ljudski vrt (Kapacitet: 12.435)
Landets areal: 20.273 km2
Antal indbyggere: 2.052.463. Dette fordeler sig på 83,4 % slovenere, 2,0 % serbere, 1,9 % kroatere og 12,7 % andre.
Forbundets navn: Nogometna zveza Slovenije
Øgenavn til landsholdet: Intet officielt
Placering på verdensranglisten: Nr. 29 (Højeste 25 i 2001, Laveste 134 i 1993)
Flest landskampe: Zlatko Zahovič, 80 kampe
Flest mål: Zlatko Zahovič, 35 scoringer
Største sejr: Slovenien – Oman – 7-0 (Oman, Muscat – den 8. februar 1999)
Største nederlag: Slovenien – Frankrig – 0-5 (Frankrig, Paris – den 12. oktober 2002)
De største resultater:
Slovenien er et forholdsvis ungt landshold, hvorfor historikken ikke er den største. Årsagen hertil er som flere ved, at Slovenien tidligere var en del af Jugoslavien, men i starten af 1990’erne kæmpede Slovenien for at blive selvstændige nationer og i 1992/-93 definerede Slovenien sig som et europæisk land, ikke tilhørende Balkan. Dermed var et nyt fodboldhold ligeledes dannet.
Samtidig er det et relativt lille land, hvorfor muligheden for nye talenter er begrænset samt udvikling af disse. Med den baggrund er det også begrænset, hvor mange større begivenheder, der kan berettes om, da holdet først skulle etableres ordentlig og derefter få en stamme virkeliggjort. Men lidt historie er der at berette om.
EM:
Europamesterskabet i 2000 er indtil videre eneste erfaring de har med denne turnering. Og kvalifikationen hertil kom bag på de fleste, da de i de afgørende playoff-kampe sejrede over Ukraine.
Under mesterskabet gjorde de en god figur, men alligevel blev det kun ved de tre gruppekampe, da det blev til to uafgjorte mod Jugoslavien og Norge, mens de tabte 1-2 til Spanien.
VM-erfaring:
Ligeledes har de et verdensmesterskab med i bagagen, da de deltog ved VM 2002. Vejen hertil var også via en playoff-sejr, da de denne gang trak det længste tråd mod Rumænien. De havde ikke tabt en kamp i hele deres kvalifikationskampe, da det var blevet til seks sejre og seks uafgjorte.
Men den gode stime sluttede, da mesterskabet startede, da de løb ind i tre nederlag og dermed fortsat ikke har optjent et eneste VM-point. Hermed er der et klart forbedringspotentiale ved den kommende slutrunde.
Vejen til VM-slutrunden:
Slovenien var ikke inden kvalifikationskampene spået en plads ved slutrunden, men kvalifikationsgruppe 3 blev en tæt affære, hvor tre-fire hold skulle kæmpe om pladserne. Slovakiet sejrede i gruppen med 22 point, mens Slovenien fik andenpladsen med 20 point. Tjekkiet og Nordirland blev taberne med henholdsvis 16 og 15 point.
Med Sloveniens 20 point blev de blandt de otte bedste to’ere, som skulle ud i playoff-kampe, og her havde de jo historikken med i deres favør. Alligevel var de dog underdogs i kampene mod Rusland, som var klare favoritter, men med et heldigt 1-2 i Rusland, havde de skaffet sig et fornuftigt resultat til returen og her leverede de det nødvendige med 1-0, og dermed var kvalifikationen en kendsgerning via reglen om flest scorede udebanemål.
Landstræneren:
Fulde navn: Matjaž Kek
Født: 9. september 1961
Nationalitet: Slovenien (Maribor)
Landstræner siden: 2007
Træner-karriere: Matjaž Kek har været træner siden 2000. I de første seks år havde han ansvaret for Maribor. Derefter kom Slovenien på banen. I 2006 havde Matjaž Kek ansvaret for henholdsvis U15 og U16, inden han i 2007 fik ansvaret for A-truppen.
Portræt:
Matjaž har altid været i fodboldverdenen. Som 18-årig kom han på kontrakt i Maribor, hvor han spillede i fem år. Derefter blev det til fire år i Spittal og fem år i GAK, inden han sluttede af, hvor han begyndte, nemlig i Maribor.
Her sluttede hans aktive karriere i perioden 1995-1999. Derefter overtog han trænerhvervet i klubben og siden da vokset i graderne, som beskrevet ovenstående.
Analyse af truppen:
Ingen af spillerne er specielt kendte, som det er tilfældet med mange af deres europæiske kolleger, som kommer til at deltage ved mesterskabet. Et tegn på, at der ikke er tale om de store individualister, men hårdt arbejdende spillere, der kæmper fra start til slut - de anonyme fightere.
Ser man på hvilke spillere, der markerer sig en anelse hos deres arbejdsgivere, og kan få en afgørende effekt for deres land, peger pilen imod angriberen Milivoje Novakovič.
Han er målscorer i den nuværende trup og med jævn spilletid for FC Köln, kommer han til en slutrunde med den nødvendige kamperfaring. Milivoje har spillet i Tyskland siden 2006. Derudover er der anføreren Robert Koren, som er kendt for at balancere mellem faglært taktik i at være en midtbanespiller og angriber.
Målmænd:
Førstevalget på målmandsposten for Serbiens landshold er den 25-årige keeper, Samir Handanovič, som til hverdag vogter buret for Serie A-klubben Udinese.
Siden 2004 har han stået i 38 landskampe.Foruden ham har de målmændene, Jasmin Handanovič fra Mantova og Aleksander Šeliga, som står for Sparta Rotterdam.
Forsvaret:
Den sædvanlige bagkæde består af NK Maribors Suad Filekovič, som spiller højreback, mens Matej Mavrič og Boštjan Cesar for det meste udgør det centrale forsvar.
På venstreback-positionen spiller 23-årige Bojan Jokić, der står noteret for 33 landskampe, Når han ikke spiller for Sloveniens landshold, tørner han ud for Serie A-klubben Chievo, som han er udlejet til fra franske Sochaux.
Midtbanen:
Mirnes Sead Šišić er en erfaren herre på klubplan, hvor han har spillet for ni forskellige klubber, på trods af, at han kun er 28 år gammel. Han har spillet 12 kampe for landsholdet.
30-årige Andrej Komac, som spiller for klubben Maccabi Tel Aviv, danner den centrale midtbane sammen med den talentfulde playmaker, Robert Koren, mens Andras Krim huserer på venstrekanten.
Angrebet:
Sloveniens to sikreste offensive kort, finder man i angrebet. Kölns Milivoje Novakovič, der er holdets stjerneangriber scorede fire mål i kvalifikationen, mens han er noteret for 14 scoringer for landsholdet i 37 optrædener.
Han danner angrebsduo med Zlatko Dedic, som er på kontrakt i tyske VfL Bochum. Han har spillet på landsholdet siden 2004, trods sine kun 25 år. I alt er det blot blevet til tre scoringer i 23 kampe for Slovenien.
Styrker og svagheder:
Slovenien råder ikke over de store navne, hvilket er deres største svaghed, men omvendt kan de med taktisk snilde og en vis portion held vende det til succes, da flere modstandere kan undervurdere dem.
At Matjaz Kék egentlig har lykkes med at få dem med til VM er en bedrift i sig selv, så det bliver spændende at se, hvilke trumfer, som han ellers har i ærmet, da hans resultater indtil videre allerede vidner om, at han er god til at studere modstanderen og samtidig kan frembringe den nødvendige gejst hos mandskabet.
Den forventede ideelle opstilling:
Samir Handanovič
Suad Filekovič - Matej Mavrič - Boštjan Cesar - Bojan Jokić
Mirnes Sead Šišić - Andrej Komac - Robert Koren - Andras Krim
Zlatko Dedic - Milivoje Novakovic
Den fulde trup:
Truppen udtages senere. VM-guide.dk bringer den så snart, at den er offentliggjort.
Skrevet af Morten Jensen