VM-holdanalyse 2010: USA

0

USA er placeret i VM-gruppe C, hvor de skal møde England, Algeriet og Slovenien. VM-guide.dk bringer her en analyse af det engelske landshold.

Fakta:

Fulde navn: United States of America (Amerikas Forenede Stater)
Hovedstad: Washington D.C.
Landets areal: 9.629.091 km2
Antal indbyggere: 290.340.000
Forbundets navn: United States Soccer Federation
Øgenavn til landsholdet: The Yanks
Placering på verdensranglisten: Nr. 16 (Marts)
Flest landskampe: Cobi Jones, 164 kampe
Flest mål: Landon Donovan, 42 mål
Største sejr: USA 8-0 Barbados (15. juni 2008)
Største nederlag: Norge 11-0 USA (11. august 1948)

De største resultater:

Confederations Cup:

1992: Tredjeplads
1999: Tredjeplads
2009: Finalen

VM:

1930: Tredjeplads
1934: 1. runde
1950: 1. runde
1990: 1. runde
1994: 1/16-finalen
1998: 1. runde
2002: Kvartfinalen
2006: 1. runde

VM-erfaring:

Sommerens VM-slutrunde bliver den niende for USA, der deltog i den første udgave af VM i 1930. Det var ved denne lejlighed, at USA sikrede sit hidtil bedste resultat i VM-sammenhæng, da holdet endte på en tredjeplads. Første sluttede USA øverst i VM-gruppe 4 foran Paraguay og Belgien. I semifinalen var holdet dog uden chance, da Argentina vandt hele 6-1.

Ved slutrunderne i 1934 og 1950 nåede USA blot til 1. runde, hvorefter der gik en række år, før USA igen var at finde blandt de deltagende nationer ved en VM-slutrunde. I 1990 kom man også kun til 1. runde, mens det slutrunden efter på hjemmebane lykkedes for USA at nå til 1/16-finalen, hvor holdet blev sendt ud af Brasilien, der senere endte med at vinde hele turneringen.

I 1998 blev det endnu engang til exit efter 1. runde, men i 2002 skulle vi frem til kvartfinalerne, før USA blev sendt hjem. Dette sørgede Tyskland for, da de vandt 1-0. I 1/16-finalen havde USA besejret Mexico 2-0. Ved den seneste udgave af VM, der i 2006 blev afholdt i Tyskland, røg amerikanerne igen ud efter 1. runde.

Selvom USA har været med ved de seneste fem VM-slutrunder er deres erfaring begrænset, idet det tre gange ud af de fem er endt med exit efter 1. runde.

Vejen til VM-slutrunden:

Det amerikanske landshold hører under forbundet CONCACAF, der dækker Nord- og Centralamerika samt det Caribiske hav. Holdet indtrådte i VM-kvalifikationen i 2. runde, hvor Barbados sikkert blev sendt ud med en samlet sejr på 9-0.

I tredje runde endte nationen i gruppe med Trinidad og Tobago, Guatemala og Cuba. Her vandt USA fem ud af seks kampe og tog sig sikkert af førstepladsen i gruppen med 15 point foran Trinidad og Tobago, der endte med 11 point. Det eneste hold, der formåede at besejre USA var netop Trinidad og Tobago, der vandt 2-1, og gik videre sammen med USA til fjerde og sidste kvalifikationsrunde.

Her var de oppe imod Mexico, Honduras, Costa Rica og El Salvador. Det blev tæt løb mellem USA og Mexico – kun et enkelt point adskilte de to nationer, der dog begge er klar til VM-slutrunden sammen med Honduras, der tog gruppens tredjeplads. USA vandt seks ud af ti kampe, mens det blev til to uafgjorte og to nederlag. Det ene af de to nederlag faldt mod rivalerne fra Mexico, der på hjemmebane vandt 2-1. Det omvendte opgør endte dog med sejr til USA på 2-0.

Landstræneren:

Navn: Bob Bradley
Født: 3. marts 1958
Nationalitet: USA
Landstræner siden: 2006
Træner-karriere:
Ohio University: 1981-1983
Princeton University: 1984-1995
Chicago Fire: 1998-2002
MetroStars: 2003-2005
Chivas USA: 2006
USA U-23: 2006-2007

Portræt:

Bob Bradley overtog jobbet som landstræner for USA i 2006, men hans trænerkarriere startede som træner for et par universitetshold. Først blev han udnævnt til træner for Ohio University i en alder af 22. Her var han fra 1981 til 1983. Herefter blev han assistent for Bruce Arena på University of Virginia inden han overtog styringen på holdet på Princeton University, hvor han var i perioden 1984 til 1995, hvor det blev til flere titler.

I 1996 blev han igen assistent for Bruce Arena, denne gang i Major League Soccer-klubben D.C. United. Efter to år som assistent blev han selv træner for Chicago Fire, som han førte til sejr i MLS Cup og US Open Cup i 1998. Denne succes sikrede ham titlen som årets MLS-træner det år. I 2002 stoppede han som træner i klubben, og overtog i stedet styringen i MetroStars, som han førte i US Open Cup-finalen for første gang i klubbens historie i 2003.

Bradley blev i klubben indtil oktober 2005, hvor han blev fyret efter skuffende resultater med tre kampe tilbage af sæsonen. Kort tid efter 2005-sæsonen blev Bradley udnævnt til manager i Chivas USA, hvor han kun var en enkelt sæson.

I 2006 blev han udpeget som midlertidig træner for det amerikanske landshold, men efter gode præstationer valgte det amerikanske fodboldforbund at gøre aftalen med Bob Bradley permanent. Bradley og USA sikrede sig sikkert en billet til VM i Sydafrika og opnåede også succes ved Confederations Cup 2009.

Holdet klarede sig med nødt og næppe videre fra Gruppe B sammen med Brasilien på bekostning af Italien og Egypten. I semifinalen skulle USA op imod de forsvarende europamestre Spanien og denne duel endte med amerikansk sejr på 2-0. I finalen var USA tæt på også at overvinde Brasilien, men brasilianerne hev en smal 3-2-sejr hjem.

Analyse af truppen:

Fælles for næsten alle profilerne på det amerikanske landshold er, at de spiller i europæiske klubber. Holdets helt store stjerne, Landon Donovan, er dog en undtagelse, da han ejes af amerikanske Los Angeles Galaxy, men han blev i 2010 udlejet til Everton i Premier League og spiller således også i en europæisk klub op til VM-slutrunden.

Også andre profiler spiller til daglig i Premier League. Det gælder målmanden Tim Howard, der for tiden er holdkammerat med Donovan i Everton, Jonathan Spector fra West Ham, Clint Dempsey i Fulham samt Jozy Altidore fra Hull City. Derudover er der blandt andet spillere fra Bundesligaen.

Målmænd:

I målet har USA en solid keeper i form af Tim Howard, der spiller for Everton i Premier League. Howard hører til blandt de bedste keepere i den bedste engelske række og er vigtig for det amerikanske landshold. Som reserve har USA Brad Guzan, der er ejet af Aston Villa. Han har fået 15 landskampe og har dermed et stykke op til Howard, der står noteret for 49.

Forsvaret:

I det centrale forsvar råder USA over Oguchi Onyew og Carlos Bocanegra. Førstnævnte, der spiller i AC Milan, har spillet 51 landskampe for USA, og har dermed en hvis erfaring. Det samme gælder Carlos Bocanegra fra franske Rennes, der har trukket den amerikanske landsholdstrøje over hovedet 77 gange. På backpladserne har USA Jonathan Spector og Heart Pearce. Andre spillere, der er benyttet i forsvaret, er Jonathan Bornstein og erfarne Frankie Hejduk.

Midtbanen:

På midtbanen er det ikke til at komme udenom den offensive profil Landon Donovan, der også har rekorden som den mest scorende på det amerikanske landshold. Han er samtidig den af de nuværende spillere, der har spillet flest landskampe. Donovan kan også spille i angrebet og har en stor betydning for USA. Derudover har USA Michael Bradley, landstrænerens søn, der har spillet 41 landskampe. Herudover kan nævnes Fulhams Clint Dempsey, DaMarcus Beasley, Ricardo Clark, Maurice Edu og Benny Feilhaber.  

Angrebet:

I angrebet har USA udover Landon Donovan også unge Jozy Altidore fra Hull City. Den 20-årige angriber har spillet 24 landskampe for USA og har scoret otte mål. Herudover råder USA over Eddie Johnson på 26 fra græske Aris Thessaloniki, som han er udlånt til fra Fulham, samt Charlie Davies fra franske Sochaux. Af mere erfarne angribere kan nævnes 31-årige Brian Ching.

Styrker og svagheder:

USA viste under Confederations Cup sidste sommer, at når de står kompakt og kæmper for hinanden, så kan de slå de fleste. Holdet besejrede europamestrene fra Spanien i semifinalen og var tæt på også at snyde Brasilien i finalen. Selvom de ikke kan fremvise mange store stjerner, så har de viljen og ønsket om at vinde.

Amerikanerne har vist problemer med at komme frem til chancer i kampene. Donovan er en af de få spillere, der kan skabe noget på egen hånd, men der hviler et stort pres på hans skuldre, og spørgsmålet er, hvor holdbart dette er.

Den forventede ideelle opstilling:

Tim Howard

Jonathan Spector – Oguchi Onyew – Carlos Bocanegra – Heath Pearce

Clint Dempsey– Michael Bradley – Ricardo Clark – DaMarcus Beasley

Landon Donovan

Jozy Altidore

Den fulde trup:

Truppen udtages senest 10. juni. VM-guide.dk bringer den så snart, at den er blevet offentliggjort.
Skrevet af Pernille Nielsen

Skriv en kommentar